You are a limited edition with ulimited potential

26-11-2023

Op de werf zijn we toegekomen aan de ringbalk. Bij het Hemprosysteem wordt de draagstructuur gevormd door het gieten van betonnen kolommen in de daarvoor voorziene holle kalkhennepblokken. Op de betonnen kolommen komt er een eerste ringbalk. De bekisting voor de ringbalk vergt nogal wat voorbereiding Aangezien ik beroepsmatig geen aannemer ben, beschik ik ook niet over professioneel materiaal om dergelijke werken uit te voeren. Dat zorgt ervoor dat we creatief moeten zijn, een uitdaging waar ik me goed bij voel. Recuperatiemateriaal is hiervoor uiterst geschikt. Vorige week konden we nog recuperatiemateriaal gaan ophalen, onvoorstelbaar wat er zo allemaal soms 'moet' vernietigd worden. Ik vertelde al eerder in de blog dat ik Vera heb beloofd dat het de allerlaatste keer is dat ik een bouwproject doe. De goesting is nochtans zeer groot om eens een volledig huis te bouwen met enkel en alleen recuperatiemateriaal als je ziet wat er allemaal beschikbaar is.

Eerst komen er OSB platen tegen de buitenkant van de muren, ik creƫer daarvoor een paar hulpmiddelen zodat ik deze klus alleen kan klaren.

Met wat katrollen en een paar touwen tover ik mijn heftruck om tot een hoogtewerker.

(Op deze foto's zie je de verder opbouw van de bekisting voor de ringbalk, deze zal volledig ingekapseld zijn met kalkhennepblokken.)

Een vraag die bij me opkomt: moet ik de verticale kolommen en de ringbalk in een beweging samen gieten of kan ik eerst de kolommen en daarna de ringbalk gieten? Een telefoontje naar mijn mentor Filip zorgt onmiddellijk voor een duidelijk antwoord: geen probleem om eerst de kolommen te gieten, terzelfdertijd werpt Filip me een nieuwe vraag toe waardoor nieuwe twijfel ontstaat: zijn de holle hennepblokken bestand tegen de druk van het beton tijdens het volstorten?. Om deze vraag op te lossen neem ik contact op met Luc (technisch verantwoordelijk van Isohemp). Luc kan me geen volledige zekerheid bieden, dus moet ikzelf de knoop doorhakken: zal ik de 12 kolommen nog een steunbekisting geven of stort ik ze vol zonder steun met het risico dat de boel open vliegt? Ik discussieer een vijftal minuten met mezelf en neem de beslissing om Ć©Ć©n kolom op te offeren als proefstuk. Met de tips van Filip en de adrenaline in mijn lijf start ik met het ingieten van de beton. Yes, de beton blijft binnen en stijft langzaam op, ik kan dus met deze werkwijze gerust verder gaan.

's Anderdaags laat ik droge beton komen ( wat ik nog liggen heb aan eigen recuperatie materiaal om beton te maken is te grof voor deze toepassing) en ben ik klaar om de werken te starten. De droge betonmengeling gaat eerst de betonmolen in om te mengen met water tot de juiste consistentie is bereikt om te gieten. Daarna in een mortelkuip en met de heftruck ( mijn vaste medewerker) breng ik de specie tot op de stelling. Vanaf hier begint het iets zwaarder werk, met behulp van een emmer breng ik het beton naar de holle blokken, 12 stuks verdeeld over de volledige omtrek van de bouw. EĆ©n emmer in de kolom gieten is als een druppel op een hete plaat, het stelt niets voor en je denkt aan een eindeloze tocht te zijn begonnen Telkens doe ik de volledige toer van de bouw zodat de kolommen traag maar gestaag gevuld worden, op deze manier is de druk in de kolommen en het risico op openbarsten van de holle blokken zo klein mogelijk.

Na vier uur ononderbroken strijd voeren zijn alle kollommen tot boven gevuld zonder accidenten. Ik kon beginnen in droge weersomstandigheden maar na een half uur werd ik opnieuw vergezeld van striemende regen, gezellig is wat anders, maar er is geen tijd om daar nu over te zeuren. Na vier uur zien mijn handen er uit als een versleten schoteldoek en ben ik doorweekt tot op mijn vel.

Begin deze week werd ook het hout geleverd voor het tussenverdiep. Toen ik de kamion van Eurabo zag begon ik lichtjes te panikeren bij de gedachte dat de levering hout niet zomaar buiten kon gestapeld worden. Wij hebben gekozen om met zichtbare balkstructuur te werken dat bestaat uit zacht Europees en duurzaam hout, dergelijk hout leg je in onze huidige weersomstandigheden niet zomaar een paar weken buiten. Gelukkig hebben we nog het gedeelte atelier dat nog moet worden gesloopt ter beschikking, weliswaar zijn de muren reeds afgebroken, maar er is nog een dak dat toch enigszins een afscherming biedt tegen de regen. Alles moet wel met de hand worden binnen gebracht wat niet zo evident is met balken van 11 meter lang. Tijd om daar over te zeuren is er niet want ook nu komen de eerste regendruppels ons waarschuwen van bij het begin dat het menens zal worden. Na een paar uur ligt alles mooi gestapeld, met nog een extra zeil als bescherming, tot binnenkort.

De kurkhakselaar aan het werk. Ik maak gebruik van de trillingen van de machine om een automatische invoer te creƫren.

In de loop van de week komen Hans en Kaat, Ć©Ć©n van onze vaste kurkverzamelaars, met 'een beetje' kurk voor onze vloerisolatie. Jawadde, 'een beetje' is toch behoorlijk relatief voor wat er uit hun auto werd getoverd. Zes grote zakken aan wijnkurken rijker stelde ik mijn werkplanning bij, zaterdag zijn de kurken allemaal de revue van de kurkhakselaar gepasseerd en liggen nu mooi gestapeld in ons nieuw magazijn, zijnde onze living.

Na een zeer intense werkweek in den bouw mochten we zaterdagavond aansluiten bij het jaarlijkse Ceciliafeest van onze Harmonie. Omringd door mijn familie van 't muziek werd ik gedecoreerd voor 50 jaar muzikant. Meer heeft een mens toch niet nodig om gelukkig te zijn.