Wiet of niet
Na de meer dan deugddoende mei te hebben gevierd gaan we terug aan de slag. Een eerste karwei, dat eigenlijk al lang op mijn teen ligt, is de geul rond de bouw terug opvullen. Door de constante regen gedurende de hele periode van bouwen, stond deze geul bijna constant vol water dus was er geen mogelijkheid om het deftig af te werken. Met nog wat rest van steenpuin maak ik beton om de geul toe te werken. Door deze te trillen verdicht ik het beton en wordt het waterdicht. Ik probeer het ook wat hellend naar de muur toe te werken om een nog betere waterafleiding te krijgen voor het water dat van de muren zal afstromen. Dat betekent dat ik midden in de nacht nog terug aan het werk moet om het uitgezakt beton opnieuw omhoog te strijken.
De ramen plaatsen is mijn volgende opdracht. In mijn job heb ik vrij regelmatig zware stukken moeten verhandelen, ik kijk dus niet op een paar kilo's min of meer. Het grote verschil is echter dat je bij het verhandelen van bv. een metalen plaat jezelf wel eens een stootje mag permitteren. Er zal hoogstens een kras of een deukje in de plaat zijn, met glas ligt dat enigszins anders natuurlijk.
We hebben de keuze gemaakt om voor de ramen te investeren in kwaliteit, duurzaamheid en lage ecologische voetafdruk. Zo zijn we bij de firma Riche terecht gekomen waar Dirk (vertegenwoordiger) ons op een correcte en eerlijke manier heeft begeleid ( dit even tussendoor maar zeker niet minder belangrijk) De ramen en deuren zijn hier toegekomen in speciale stapelrekken, met daarbovenop nog extra beveiliging zodat er daar geen enkel risico op beschadiging kon zijn. Bij het kijken naar de ramen hoorde ik ze beleefd vragen om ze met zachtheid te behandelen, mijn handen werden ter plekke al vochtig en ik voelde zo een koude gloed in mijn nek komen. Nadat ik het eerste raam had losgemaakt uit het stapelrek en ik het wilde optillen, voelde ik pas echt het gewicht. Op het infopapier dat op het glas kleefde las ik het gewicht van 38,6 kg. Opeens was dat voor mij een zwaar geval dat met liefde zou moeten worden verhandeld. Mijn idee om dat raam zomaar even op mijn schouder te smijten en in de voorziene opening te werpen werd ter stond de grond ingeboord. Eerst toch even goed nadenken en wat hulptruckjes verzinnen zodat ik niet naar de glascontainer moet gaan. Om jullie gerust te stellen kan ik zeggen dat ondertussen de kleinere ramen ( beneden de 50 kg) hun plaats hebben gevonden. Voor de grotere gevallen (tot 180kg) zal ik samen met Mathias werken met zuignappen en een spinhoogtewerker.
Met de moderne middelen toch nog even controleren of mijn ramen wel degelijk correct geplaatst zijn.
Intermezzo: ondertussen hebben de stormachtige natuurkrachten van de laatste weken ook goeiedag komen zeggen in ons bos. Dat zorgde ervoor dat er zich enkele grote kanjers hebben moeten neerleggen ( letterlijk te nemen) bij de beslissing van de wind. Als we het ecosysteem zijn gang willen laten gaan moeten we deze bomen in feite laten liggen. Ons bos is echter geen oerbos van duizenden hectaren groot zodat we hier toch een klein beetje moeten ingrijpen.
Tussendoor zijn Vera en ikzelf nog een interessante workshop over akoestische isolatie gaan volgen bij de firma Eurabo.
Nu het gebouw zichtbaar is vanop straat krijgen we wel wat vragen over het gebruikte materiaal. Eéntje schrijf ik hier ter illustratie: 'Hoe zot moet je zijn om de dag van vandaag nog te een huis te bouwen met betonstenen ?' Beeld je nu even in dat deze zin uitgesproken is op zijn meest platte West Vlaams aan de toog van een café. Je zou voor minder beginnen trillen op je benen denkende dat je net een moord hebt gepleegd zonder het zelf te beseffen.
Als je dan antwoord dat we bouwen met kalkhennep blokken is het antwoord nog van een totaal ander niveau: 'Ach, met wiet, nu gaan jullie altijd stoned lopen zeker?'. 'Ja, en als je zin hebt in een trekje kom je maar af' is dan mijn antwoord.
Om alle misverstanden uit de weg te ruimen en de zelfverklaarde experten een eerlijk antwoord te geven lees je hieronder
Het verschil tussen hennep, wiet en cannabis
Wiet
Wiet is een woord voor vrouwelijke bloemen van de cannabisplant. Je kan het
kopen in coffeeshops, of soms bij een dealer.De beste wiet bevat over het
algemeen veel THC. Als je veel van die stof binnenkrijgt word je stoned.
Wietkwekers proberen dus cannabisplanten met zoveel mogelijk THC te laten
groeien.
Hennep
Hennep is een woord voor cannabisplanten die industriële doeleinden dienen. Van
cannabis kan je namelijk vanalles maken: touw, jute, veevoer,
isolatiemateriaal, medicijnen en ga zo maar door. De cannabisplant heeft
honderden mogelijke toepassingen.
Hieronder wat info over wat hennep voor onze natuur en ons klimaat betekent, toch een serieuze oogopener.
1. Een hectare hennep laat evenveel zuurstof vrij als 25 hectare bos.
2. Van één hectare hennep kun je net zoveel papier halen als van 4 hectare hout.
3. Terwijl papier dat van hennep vervaardigd is 8 keer kan worden gerecycleerd, kan papier dat van hout vervaardigd is 3 keer gerecycleerd worden. Henneppapier is het beste en sterkste.
4. Hennep groeit in 4 maanden en een boom groeit in 20-50 jaar.
5. Hennepplanten reinigen de lucht.
6. Hennep kan overal ter wereld gekweekt worden, het heeft weinig water nodig.Ook omdat het zichzelf kan beschermen tegen ongedierte, heeft het geen pesticiden nodig.
7. Henneptextiel overtreft zelfs linnenproducten in hun eigenschappen.
8. Hennep is een ideale plant om touwen, veters, tassen, schoenen, hoofddeksels te maken.
9. Hennep is in veel landen verboden. Maar technisch gezien is hennep drugsvrij.
10. De eiwitwaarde van hennepzaad is zeer hoog en de twee vetzuren daarin komen nergens anders in de natuur voor.
11. Hennep produceren is veel goedkoper dan sojabonen.
12 Dieren die met hennep gevoederd worden, hebben geen hormonale steun nodig.
13. Alle plastic producten kunnen gemaakt worden van hennep, en hennepplastic is milieuvriendelijk en volledig biologisch afbreekbaar.
14. Hennep kan ook gebruikt worden voor isolatie van gebouwen, het is duurzaam, goedkoop en flexibel.
15. Zeep en cosmetica van hennep vervuilen geen water, dus zijn helemaal milieuvriendelijk.
Wij gebruiken voor onze blokken de overschot van de industrieel gekweekte hennep. Wij kozen voor het Hemprosysteem van Isohemp
De voornaamste redenen van onze keuze:
-Hennepblokken regelen op natuurlijke wijze de temperatuur in het gebouw dankzij hun uitstekende vermogen om opgeslagen warmte vrij te geven. Bovendien beschermt dit isolatiemateriaal met een hoge inertie tegen: koude in de winter door de warmte langer vast te houden in de woning; warmte in de zomer door oververhitting van de woning te voorkomen.
Net zoals een echte warmtebuffer houdt het blok de binnentemperatuur constant en beperkt het op significante wijze de impact van temperatuurschommelingen overdag en 's nachts.
- Dankzij zijn hoge waterdampdoorlatendheid functioneert het hennepblok als een waterbuffer en zorgt het voor een constant en gezond binnenklimaat voor wie zich in het betreffende gebouw bevindt. De relatieve vochtigheid blijft zo relatief stabiel (tussen 50 en 55%).
- Ongeacht of u de hennepblokken van IsoHemp gebruikt voor uw muren of voorzetwanden, de geluiden van buiten en het omgevingsgeluid worden aanzienlijk gedempt. Hennepblokken functioneren als een ware resonator en dempen zo het merendeel van de geluidsgolven, waardoor u minder last hebt van geluidshinder.
- Het hennepblok beantwoordt aan de strengste eisen inzake duurzame ontwikkeling: het wordt vervaardigd volgens een zeer energiezuinig proces op basis van 100% natuurlijk materiaal (kalk en hennep) dat afkomstig is van lokale producenten. Bouwen of renoveren met hennepblokken zorgt ervoor dat u op duurzame wijze meer dan 2 ton CO2 uit de lucht kunt opslaan. Als dat geen positieve koolstofbalans is!
Nog veel meer info over onze vermeende betonblokken kan je vinden op https://www.isohemp.com/nl
Ons huis is dus niet van beton of wiet! 😉