Slechts diegene mag slopen die iets beters kan bouwen. –(Mahatma Gandhi)

29-10-2023

Nadat ik het in de het vorige blog over de leem heb gehad, laat ik vandaag opnieuw de evolutie zien van onze nieuwbouw.

In de kimlaag heb ik een extra ringbalk voorzien, op deze manier is het onnodig om een overgedimensioneerde vloerplaat te gieten; daarop komen straks de betonpalen die de steun zullen geven aan de ringbalk van het tussenverdiep en het plat dak. Bovenop komt nog een kimblok zodat alles mooi geïsoleerd is. daarover komt een waterkering in roofing. Ok, roofing is een product dat wordt gemaakt uit aardolie en dus bijgevolg niet ecologisch is te noemen. Maar datzelfde geldt zeker ook voor EPDM, dit is immers een totaal synthetisch product . Een volledig onafhankelijk antwoord op de vraag wie van de twee nu de kleinste ecologische voetafdruk kan voorleggen is niet zomaar te vinden. In een deze link lees je een artikel van een fabrikant van roofing https://www.bouwenaanvlaanderen.be/artikel/bitumen-slim-en-ecologisch-benutten-derbigum-toont-de-weg/  en volgende link heeft het over EPDM: https://www.livios.be/nl/diensten/zoek-een-partner/10394-16349/aquaplan/partnerberichten/epdm-rubber-de-ideale-dakbedekking-voor-platte-daken/?authId=149f4e6c-8a3a-4c0c-8ee4-f3579cdc16a5&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Voor de kimlaag viel de keuze op roofing om verschillende redenen, wat we als dakbedekking zullen gebruiken is nog niet duidelijk, we studeren verder.

Aangezien de scheve toren van Pisa een massatoerisme op de been brengt en wij dat in geen geval willen, zal ik proberen de muren toch zo recht mogelijk te bouwen. Als niet ervaren bouwvakker is een beetje hulp zeker welkom. Deze hulp bestaat uit metselprofielen en een gespannen metseldraad. Met wat geduld slaag ik erin om ze mooi loodrecht te plaatsen in de beide richtingen. Nu nog de fluodraad spannen en we zijn klaar voor het leggen van de eerste echte bouwsteen. Een groot moment dat we niet zomaar laten voorbij gaan.

De fabrikant van de kalkhennep blokken: Isohemp stuurt de technisch expert, Luc Claerbout, om de eerste steen te leggen. Aangevuld met enkele waardevolle tips, legt hij symbolisch de eerste rij blokken neer.

Op deze foto zie je oa.in het midden technisch expert, Luc Claerbout, links bioloog Martin Raepsaet en rechts mezelf. Naast de Burgermetser( met witte helm) mochten we ook een vakbondsafgevaardigde van de Stalen piketten en een afgevaardigde van de firma Zelden Pas verwelkomen.

Na het officiële moment werd alles terug stil en kon ik er zelf aan beginnen. Het is een plezier om met deze blokken te werken. Ondanks hun behoorlijk grote afmetingen (60/20/36) en hun gewicht van 20kg vlot het bouwen zeer goed. Ons huis is een simpele rechthoekvorm, dus er komen geen ingewikkelde bouwconstructies aan te pas. Ik neem de beslissing om per laag de volledige omtrek te bouwen in plaats van muur per muur, dat zorgt ervoor dat er geen moeilijke hoekverbindingen moeten worden gemaakt.

Nadat we met onze kop tegen de bureaucratische muur waren gestoten bij ons oorspronkelijk project ( huisje bouwen in mijn atelier) hadden we beslist om nog een deel van de reeds geleverde kalkhennepblokken te behouden. Deze gebruiken we nu als tweede bouwschil waardoor we nu op een dikte komen van bijna passieve muren. Zo hebben we ook onmiddellijk een 'slag' voor de ramen en deuren. Op de foto's is te zien dat er geen spouw is voorzien, dat is geen fout of grove vergetelheid van mij maar een normale werkwijze bij kalkhennepbouw. Kalkhennep blokken zijn muur en isolatie in één en er is dus geen spouw van doen. In één van de volgende blogs zal het kalkhennep bouwsysteem in detail worden besproken.

Het leuke van het bouwen met dergelijke blokken is dat je op het einde van de dag echt resultaat ziet van de vorderingen. Aangezien ik het volledig alleen doe geeft het zien van deze vorderingen de moed om door te zetten. Toch is er iets dat me dwars begint te zitten, aangezien de blokken gelijmd worden mag er niet gewerkt worden bij regenweer. Laat het net nu toch wel elke dag van dat zijn zeker. Problemen zijn er om op te lossen en het voorstel van Vera om me daar bij neer te leggen sla ik heel bewust in de wind. Met het citaat in gedachten "Voorspellen van regen telt niet, het bouwen van een ark wel (Warren Buffet)" borrelt er een idee in mijn hoofd en voor ik het zelf goed besef heb ik de telefoon in mijn handen en begint er een zoektocht. Een paar uur later ben ik (telefonisch) in Temse aanbeland en is het nodige materiaal besteld. Er komt in heuse festivalstijl een overkapping zodat ik mijn bouwenergie verder kwijt kan. In de komende week zal er dus een constructie komen met modulaire trussen waarmee op festivals de mainstage wordt gebouwd.

Ondertussen hebben we de eerste groep bezoekers mogen ontvangen. Na meer dan 30 jaar groepen te hebben ontvangen in mijn atelier was deze groep de try-out voor ons nieuw project waar het nu in de eerste plaats gaat over duurzaam, ecologisch bouwen. Aan de reacties van de groep te horen denk ik dat we geslaagd zijn en we in de toekomst onze missie met een gerust hart mogen uitdragen. We plannen om ergens in januari een eerste bezoekweekend te organiseren zodat er nog een kijk is op de bouwdetails die na volledige afwerking niet meer zichtbaar zullen zijn.

Aangezien mijn lengte van kop tot teen niet meer bedraagt dan 1,67m is het geen overbodige luxe om de werkvloer wat hoger te plaatsen. Ook de bewapening voor de betonnen kolommen worden verlengt en ik bekijk ook al even hoe ik geveldoek zal aanbrengen om de blokken te beschermen tegen onnodig veel water. Vol energie zie ik uit naar de komende werkweek in een nieuw stukje 'Toeronzent'.