Klimaduro

01-12-2024

De grote leemwerken zijn ondertussen achter de rug, wat niet wil zeggen dat het leemverhaal hiermee geschreven is. De eerste muur in de witte leemfinisch is ook een feit en de werftrap is terug geplaatst. Deze laatste werken wou ik er zo rap mogelijk, door want er staat binnenkort bezoek op onze agenda. Er wacht ons eerst nog een grote kuis en omdat ik voorrang gaf om eerst één muur af te werken is het opkuisen een week uitgesteld. Met een handborsteltje alleen kom je er niet. Van de tien ton leem dat aan de muren is aangebracht is er wel een honderdtal kilogram dat zijn bestemming niet heeft gehaald. Nu zien we dat alles deftig afschermen geen overbodige luxe was.

Op 12 november waren we uitgenodigd in het provinciaal Hof in Brugge voor de opening van de West-Vlaamse klimaat- en duurzaamheidsweek. Een hele tijd geleden, op een vrijdagavond na de repetitie van onze Harmonie met een pintje in de hand, vroeg Lies Verstraete (collega muzikante) of we bereid zouden zijn om onze nieuwbouw open te stellen voor bezoekers tijdens de Klimaduroweek. Het is onze missie om ons verhaal 'Toeronzent' zoveel mogelijk uit te dragen, dus hoefde ik niet na te denken om ja te zeggen. (Tijdens Klimaduro worden er op alle VIVES-campussen diverse activiteiten georganiseerd, toegankelijk voor zowel studenten, docenten en medewerkers als het brede publiek. Deze activiteiten richten zich op bewustwording, actie en oplossingen rond klimaatverandering en duurzaamheid.)


Lies is een zeer gedreven docente(Global Engagement) en het duurt dan ook niet lang vooraleer ik een mail krijg van een zekere Lien Velghe vanuit de Vives hogeschool in Oostende. Lien is docente in de bachelor opleiding bouwkunde en wil graag met het laatste jaar van deze opleiding een bezoek brengen. We communiceren wat heen en weer via de mail tot het programma mooi in elkaar zit voor het namiddagbezoek. Er zijn 35 studenten die kunnen deelnemen aan deze activiteit; inderdaad kunnen want het is een niet verplichte uitstap. Er kunnen evengoed 5 studenten op af komen, maar ik denk positief en steek een programma in elkaar voor een grote groep.

Woensdag 20 november rond 11u30 komen de sprekers toe: Luc Claerbout samen met Lieven van Isohemp, Peter Callewaert van Eurabo en Dirk Vastenaekel van Riche. Samen zullen wij de studenten proberen een aangename en leerrijke namiddag te bezorgen. Tussendoor even vermelden dat alle drie de sprekers ook onmiddellijk positief antwoorden op mijn vraag om deel te nemen aan deze presentatie namiddag. Gelukkig was ik er vanuit gegaan dat er weinig studenten hun kat (of kater) zouden sturen (iedereen tekende present) en zo hadden we twee mooie groepen deelnemers. Met een groep in de nieuwbouw en een groep in onze veranda starten we elk onze presentatie om na anderhalf uur de groepen te wisselen. In de meer dan drie uur presentatie heb ik één iemand zeer kort zijn/haar gsm zien vastnemen, meer moet ik hier niet over schrijven, zelden zo'n gemotiveerde en aandachtige groep studenten ontvangen. Na het officiële gedeelte was er nog een babbelmomentje en de mogelijkheid om samen een 'hennepbiertje' te proeven ( met dank aan Isohemp), frisdrank of koffie kon natuurlijk ook hé. Samen met Lien, Lies, Peter, Luc, Lieven, Dirk en ikzelf zijn er mooie ideeën ontstaan voor de toekomst.

Eén groot punt van kritiek kan ik hier niet verzwijgen en het is absoluut geen kritiek naar de studenten toe maar naar de opleiding toe. Deze studenten komen binnen enkele maanden in de bedrijfswereld terecht als bv werfleider. Over ecologisch bouwen of ecologische bouwmaterialen hebben zij in hun drie jaar bachelor opleiding niets gehoord. Meneer of mevrouw de minister van onderwijs, met welke lobbygroep op je schouders stel jij de leerplannen samen? Shame on you .

De bedankingsmail van docente Lien vulde mijn energiebakje opnieuw tot aan de rand en de werken in de nieuwbouw kunnen weer met volle goesting verder. In de dressing werk ik de muur verder af met recuperatie platen. Daarvan zijn er sommige niet bruikbaar omdat ze langs één zijde gelijmd zijn geweest en daardoor zwaar beschadigd. Het was mijn bedoeling om daarmee de legboorden te maken maar dat is niet ok. Toch zie ik nog een toekomstig leven voor deze fel beschadigde platen. Met de schaaf neem ik de beschadigde laag weg waardoor er een totaal andere samenstelling van de plaat zichtbaar wordt. Een propje staalwol 00 overgieten met keukenazijn, een dag of vier laten staan met het deksel erop en af en toe goed schudden. Dat is het recept om van nieuw hout doorleefd steigerhout te maken. De tweede helft van het proefplaatje krijgt een witte beschermolie, nieuwe mogelijkheden zijn geboren.

De muren van polyruimte krijgen een laagje witte leemfinish, dat was initieel niet de bedoeling maar Vera en ik zijn daar soepel in. Als één van ons een ander gedacht krijgt wordt daar niet lang over gepalaverd. Leemfinish aanbrengen is niet hetzelfde als de basisleem. Bij de eerste muur was ik wat te profijtig naar mijn gevoel, bij deze muren pas ik dat aan en verkrijg ik een mooier resultaat. Met het beetje overschot dat nog in de mortelkuip is, kan ik er niet aan weerstaan om een experimentje te doen. Op een stukje OSB plaat strijk ik de overschot uit om tijdens het drogen regelmatig met de plakspaan de leem te polijsten. Een verassend mooi resultaat komt tevoorschijn met als gevolg dat de beslissing valt om een muur in de slaapkamer aan te pakken met deze techniek.

Alle zichtbare hout willen we beschermen met een natuurlijke beschermolie zodat de zon geen roet (UV) in het eten gooit en het hout zijn mooie bleke kleur behoudt. Een tweede voordeel is dat het hout ook beter bestand is tegen vuil en er mag al eens met een vochtige doek over worden gegaan.


Op de planning staat binnenkort de afwerking van de badkamer. Leem is niet geschikt om de muren van de douche mee te bekleden, tadelakt is dat wel. Tadelakt is een oude kalkpleister techniek uit Marokko. (Voor meer uitleg zie volgende link: https://kalkshop.nl/wat-is-tadelakt-en-hoe-doe-je-het/ ).Daar heb ik geen enkele ervaring mee en aangezien er water mee gemoeid is wil ik me eerst laten informeren. Vorige week was er nog een tweedaagse cursus in Hasselt maar ik kon er absoluut niet bij zijn, de volgende gaat pas door ergens in mei volgend jaar en dat is te laat. Ik ben dus op zoek naar een firma of iemand waar ik een paar dagen stage mag lopen om de techniek aan te leren. Ken je zo iemand laat het me zeker weten.

In afwachting van het tadelakt-avontuur zal ik me morgen zeker amuseren met het aanbrengen van de pas ontdekte techniek (voor mezelf hé want deze techniek zal zeker wel al bestaan) met de gepolijste witte leemstuc. 

De week afsluiten doen we met prachtige herinneringen aan de voorbije periode 'toeronzent' en een Block'n Beer van isohemp