Ieder deeltje is een deel van een groter geheel.
Aansluitend op de vorige blog zou je denken dat we het nu over de fundamenten van het gebouw zouden hebben. Het moet niet altijd mooi in het rijtje lopen, dat doe ik immers ook niet. Soms moet je bij een project even verder in de toekomst kijken, want niet alles ligt zomaar in de schappen.
Isolatie in het algemeen en vloerisolatie in het bijzonder is het thema van vandaag. Dat wij geen lidkaart hebben van de club van PIR en PUR hoef ik waarschijnlijk niet te vertellen en de reden daartoe zeer zeker ook niet. We gaan dus op zoek naar een ecologisch alternatief voor onze vloerisolatie, de eigen opgelegde eisen (circulair en zo weinig mogelijk afstand) nemen we mee op onze zoektocht. We komen al snel uit bij KURK.
Wie denkt nu iets bij te leren over de grote wijnen der aarde heeft het mis, ik drink ongelooflijk graag een wijntje maar voor mij is het een topwijn als hij goed smaakt en niet als hij onbetaalbaar duur is. We gaan het hier wel hebben over het kurk dat de wijn binnen de fles houdt, maar evengoed kurk waarmee wanden worden bekleed of vloerkurk, als het maar natuurkurk is.
Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik (Quercus suber) in Portugal en de landen rond de Middellandse Zee. Vanaf het moment dat de kurkeik ongeveer 25 jaar oud is, wordt de schors iedere 9 jaar geschild. De bomen leven ongeveer 200 jaar. Kurk heeft een uitstekend isolatiewaarde en is dus toepasbaar om een huis te isoleren.
Toen kurk op de voorgrond trad als mogelijke vloerisolatie dacht ik een fractie van een seconde aan wijnkurken maar er zat nog een jurylid in mijn hoofd die me gek verklaarde. Weet je wel hoeveel kurken je nodig zou hebben om een vloer te isoleren? Nee zei mijn tweede ik en dat maakt me ook niet uit, ieder deeltje is een deel van het geheel, dus hoe meer deeltjes hoe groter het geheel. Voilà discussie gesloten.
We geven dus kurk een tweede leven (circulair) en we zamelen kurken in, in de buurt ( buurt is ruim te interpreteren).Zo zorgen we ervoor dat de kurkeik voor onze warmte zijn huid niet moet afstaan.
Je kan natuurlijk niet zomaar het ontsnapte kurk uit de champagnefles onder je vloer laten landen, het moet vermalen worden tot een granulaat van +/- 2 tot 5 mm. Een machine zal deze taak op zich nemen, ik denk daarbij aan een systeem zoals een houthakselaar. Volgende uitdaging, de juiste machine vinden of zelf fabriceren. Het werd een combinatie van de twee; dus de kurken kunnen gemalen worden naar het juiste granulaat. Ondertussen zijn de eerste proeven al een tijdje achter de rug en zijn we in de mogelijkheid om behoorlijke hoeveelheden te transformeren van afsluitdop naar isolatiebron.
Een volgende uitdaging is natuurlijk: 'hoe kom je aan genoeg kurk?' We hebben ongeveer 15m³ gemalen kurk nodig en één kurk levert ongeveer +/- 1,2 cm³dus er is werk aan de winkel. Een tijdje geleden hebben we ons idee als marktonderzoek verteld aan enkele vrienden en kennissen. Ik denk te mogen zeggen dat ons idee zéér positief onthaald is want de resultaten lieten niet op zich wachten.
Het gaat hier niet enkel meer over het kurk, maar over vriendschap, solidariteit, belangeloosheid, sympathie, verbinding, nieuwe ontmoetingen, nieuwe inzichten, … Kortom het is een project op zich waarbij iedereen die deelneemt symbolisch aandeelhouder wordt van onze vloerisolatie, als dat niet mooi is. Ondertussen hebben al een behoorlijke lijst van leveranciers, ook al hebben we het nog niet openbaar gemaakt. Zelfstandige zaken zowel als particulieren schenken ons hun opgespaarde kurken. We zijn natuurlijk begonnen in ons eigen dorp: www.universalwine.be , www.afspanning.be , www.perledozette.be www.biobes.be, www.naturotheek-luzerne.be zijn reeds in volle actie.
Ook familie en vrienden doet hun duit ( kurk) in het zakje: Anthony en Stefanie, Els en Filip, Justine, Marnix en Sonja, Hans en Kaat, Luc en Ria om er maar enkele te noemen. Ik heb het vermoeden dat er al een wedstrijd is ontstaan om de trofee van de grootste hoeveelheid in de wacht te slepen, ons niet gelaten.
Een kort verhaal waar kurk ons allemaal mee op avontuur neemt, wil ik hier toch nog even laten meelezen. Enkele weken terug waren we uitgenodigd op een verjaardagsfeest van een collega in Watou. Tijdens de receptie werden de hapjes op een zeer lekker stukje brood gepresenteerd. Als selfmade zuurdesembakker vroeg ik wat informatie aan de traiteur van dienst. Ons gesprek ging veel verder dan enkel het stukje brood met als resultaat dat we gisteren in zijn restaurant aan tafel zaten. Pieter van www.terminus.be blijkt als sterrensommelier nogal iets van wijn af te weten ook en bijgevolg zijn er nogal wat kurken die de fles verlaten in zijn restaurant. Hij beloofde ons gisteren om met plezier mee te werken aan ons project en zal vanaf nu de kurken bewaren. Het leven kan mooi zijn.
Zoals je ziet bestaat er dus al een lijst van barmhartige kurkschenkers, maar die kan nog heel veel langer worden en daar kan jij als lezer mee voor zorgen. Kom gerust binnen met je opgespaarde kurken ( er zal ook een ton aan de oprit geplaatst worden waar je ze kan achterlaten), het aantal maakt niet uit. Je kan ze ook afgeven in de winkels of zelfstandige zaken die nu al te lezen zijn in de blog, ik zal de lijst verder aanvullen als er nieuwe kandidaten bijkomen. Vooral kunnen jullie allemaal ook ambassadeur zijn door deze oproep zoveel mogelijk verder te vertellen. Het zoveel mogelijk delen van deze blogoproep zal de kurkfamilie alleen maar groter maken. Je krijgt van ons eeuwige dankbaarheid als return.
Hierboven zie je wat er nog moet worden uitgefilterd.
Nog heel even puur technisch: enkel natuurkurk is geschikt, geen kunststof
kurken, ook geen kurken gemaakt van 100% natuurlijk materiaal . Op de linkse foto wat niet past, aan de kopse zijde staan bij kunststof kurken 3 lijntjes in een bepaald patroon en bij deze gemaakt van suiker is het verschil goed merkbaar door de zeer fijne structuur op de kopse kanten, op de rechtse foto wat wel prima materiaal is. Wees gerust, alle kurken worden nog volledig gecontroleerd vooraleer ze door de machine gaan.
Ik ga alvast de machine starten want vandaag bij thuiskomst werden we verwelkomd door een mooi arsenaal aan schitterende kurken.