De Lochting en zalige babbels

10-09-2023

Vandaag eens geen verslag over de vorderingen aan ons nieuw huis. Niet dat ik deze week heb stil gezeten, integendeel zelfs maar ik bundel de activiteiten tot volgende week. We hopen eind volgende week een eerste groot bouwhoofdstuk te kunnen afsluiten.

Toeronzent is - zoals geschreven in onze inleiding van deze website-blog - veel meer dan enkel een ecologisch en duurzaam huis bouwen. Het is een Way of life: " Ons huis als onderdeel van het grote doel " zo veel mogelijk zelfvoorzienend te leven" met in het achterhoofd niet heiliger te willen zijn dan de paus."

Zelfvoorzienend leven betekent niet dat je een naar de 24/7 shop een meeneemgerechtje verpakt in een hoop overbodige plastic haalt om thuis in de microgolf te laten opwarmen tot een smakeloze hete brei. Nee wij zijn nog van het ouderwetse soort volk ( en hopelijk straks opnieuw het moderne soort) dat nog elke dag zelf eten klaar maakt. Geen ultra bewerkt gedoe maar alles, stuk voor stuk boordevol vitaminen, recht uit de tuin en het bos. We moeten eerlijk zijn en erbij vertellen dat we nog niet volledig van eigen tuin leven maar dat komt zeker goed in de komende paar jaar.

Toeronzent zal je geen gelekte tuin vinden waar alles mooi gerakeld ligt en er dagelijks honderden liter water wordt gesproeid. Eind de jaren 70, begin de jaren 80 leerde ik van Rolle De Bruyne, één van dé grote pioniers in Vlaanderen op gebied van biologische landbouw, de boeken kennen van Rik Dedapper. Met deze boeken in de hand begonnen we ook voorzichtig aan ons eigen tuintje wat mooie oogsten opleverde. Door onze drukke levensloop verwaterde dat biologisch tuinieren echter wat achteraf bekeken een foute keuze was, een inzicht komt altijd te laat. We kochten wel altijd verder biologische groenten omdat we er absoluut van overtuigd zijn van de smaak en kwaliteit ten opzichte van de groeten die met pesticiden zijn groot gebracht.

De kern van biologisch tuinieren is nog steeds dezelfde en met wat nieuwe inzichten is het allemaal zelfs nog makkelijker geworden. Onze grote mentor hierbij is Diederik van 'De Zaaier' in Ruddervoorde. Onze lochting ( persoonlijk vind ik het woord lochting veel mooier dan moestuin, in een tuin kweek je toch geen moes?)

Op de website https://ivdnt.org staat volgende verklaring voor het woord lochting:

"Lochting was oorspronkelijk een samenstelling van look en tuin. Zowel look en tuin betekenden lang geleden niet hetzelfde als nu. Look was een algemener woord voor groenten zoals bieslook, knoflook, prei, sjalot en ui. Lauch kan in het Duits nu nog prei betekenen, net zoals leek in het Engels. Maar de algemenere look-betekenis vind je in die talen ook nog in het tweede deel van Knoblauch en garlic 'knoflook'. In het Belgisch-/Vlaams-Nederlands betekent look nu altijd 'knoflook'.

Het tweede deel tuin – lang geleden nog tuun – betekende oorspronkelijk 'omheining; ruimte die omheind was'. Het was dus als het ware een afgesloten ruimte waar groenten gekweekt werden. De tuin, zoals de huidige taalgebruiker die kent, is dus niet meer dezelfde als die van honderden jaren geleden."

Bij ons is het op zondagvoormiddag tijd voor de lochting, veel meer tijd hoef je er niet aan te besteden dan enkele uurtjes in de week, toch niet als je het doet zoals wij. Groenten hebben het bij ons niet onder de markt, van in het prille begin moeten ze hun plan trekken. Water krijgen ze nooit ( ook niet in de hete droge zomers), onkruid harken doen we niet, de grond spitten is eveneens een overbodige taak, stap zo weinig mogelijk op de grond, iedere stap verdicht de grond waardoor er geen water meer kan doordringen. Als je deze regels volgt krijg je zeer sterke groenten die als return een prachtige opbrengst schenken. Vandaag hebben we een eerste stukje van de lochting zijn winterrust voorbereid. Nadat de laatste groenten geoogst zijn ga ik er met de woelvork heel even doorheen om de grond opnieuw wat lucht te geven; daarna komt er een mulschlaag op. Deze mulschlaag bevat alles wat organisch is en mag gerust tot 30a 40 cm dik komen te liggen. Bij ons zijn de ingrediënten: verteerde resten van de mest uit ons geitenkotje, stro (overblijfsels van de deklaag tussen de groeten in de zomer), gedroogd bermgras, veel bladeren uit het bos, fijne houtsnippers ( enkel als bovenste laag), lof van groenten (prei, aardappelen, bonen, …) Laat nu alles rustig liggen tot je opnieuw begint met zaaien of planten. Na een paar jaar krijg je een fantastische humusrijke grond. De groenten staan te bedelen om in onze tuin te mogen komen groeien.

Van één struikje halen we 2,4 kg lekkere gezonde patatten en zie de ajuin daar trots poseren dat we samen met ons kleindochter gisteren hebben gevlochten en opgehangen.



Deze week belt een vriend mij op om te vragen of hij en zijn zoon even kort mogen binnen springen om over onze bouw te spreken, zij volgen beiden onze blog www.toeronzent.be. Natuurlijk mag dat, hoe meer we ons project kunnen uitdragen hoe beter.

Kevin en vader Kurt Saey komen zoals afgesproken op een avond naar hier. Een zwoele zomeravond, dan zoek je de schaduw van de notelaar op en met een frisse pint beginnen we ons gesprek. Kurt (van club 54 en wereldberoemd in eigen regio als de grote komiek) zijn zoon is vennoot van een Londens bedrijf in de bouwsector. Niet zomaar een bouwbedrijf maar een zeer vooruitstrevend bedrijf naar duurzaam bouwen toe. https://automatedarchitecture.io/ . Kevin omschrijft het bedrijf kort: "AUAR heeft een andere visie op de gebouwde omgeving, waar automatisering niet gecentraliseerd wordt in grote fabrieken maar we lokale ecosystemen van gemeenschappen, aannemers, architecten en gemeenschappen de mogelijkheid bieden om betere, ecologische huizen te bouwen."

Hun start-up bedrijf is ook door de ogen van CEO Kristof Defruyt ( bouwbedrijf Vandenbussche) gelezen en ze zijn ondertussen een samenwerking aangegaan https://www.vandenbusschebouw.be/nieuws/vandenbussche-participeert-en-investeert-londonse-start-auar

Ik ben nogal een enthousiast verteller en al zeker als het over ons project gaat, Kevin zijn vuur en passie over zijn bedrijf omgezet in zinnen nam eveneens wat tijd in beslag. Met het gezelschap van 3 kleine kaarsjes zijn we de tijd uit het oog verloren, we hebben de avond afgesloten met allebei nieuw opgedane kennis en vooral tonnen energie opgedaan om onze missie verder te zetten naar een duurzame wereld tot iedereen overtuigd is. Voor ons is deze toekomende tijd al flink ingekort maar het betekent geenszins dat we daarom geen ambitie meer moeten aan de dag leggen, nee wij kunnen nog hét verschil maken en het is onze plicht om jongeren zoals Kevin volop te steunen zodat ook zij nog kunnen leven in een mooie gezonde wereld. Ook dat is toeronzent.

Er zijn geen foto's genomen van ons avondlijke babbel, gewoon vergeten.